Het proces

Diensten in plastic productie

Bij Metric IMS kunt u terecht voor projecten van idee tot aan levering of slechts een van de diensten die we bieden. Ook voor sourcing en projectmanagement van productie en/of assemblage bent u bij ons aan het goede adres.

Engineering van plastic producten

Metric IMS kan uw idee omzetten in goed te produceren producten. Door ruime kennis van de toegepaste productiemethodes en gebruikte materialen kunnen we snel en efficiënt uw idee uitwerken tot een produceerbaar product in 3D CAD, zonder daarbij het uitgangspunt uit het oog te verliezen.

Prototyping

3D Printen

Door middel van verschillende 3D printmethodes kunnen we voor u prototypes, zichtmodellen en technische samenstellingen maken.

Vacuüm gieten

Wanneer er zichtmodellen van hoge kwaliteit gevraagd worden of voor kleine serie is vacuümgieten in een siliconenmatrijs een goede methode.

CNC frezen

Als maatvoering zeer nauwkeurig moet of er specifiek voor een bepaald materiaal gekozen wordt dan kunnen we voor u het product d.m.v. CNC frezen vervaardigen. Ook dit kan in serie. In dit geval heeft u geen matrijskosten en bent u zeer flexibel.

Productie

0-series

Doordat we ons juist profileren als producent voor kleine oplages zijn we bij uitstek geschikt om 0-series te vervaardigen. Moet de uiteindelijke productie door de aantallen in meervoudig matrijzen plaats gaan vinden maar moet er eerst een kleinere serie gemaakt worden om bijvoorbeeld consumer testen uit te voeren dan is een kleinere opzet van productie erg wenselijk.

Kleine serie productie

Kleine series lopen bij ons van 1 tot 5.000 stuks afhankelijk van complexiteit en aantal onderdelen. We richten ons voornamelijk op spuitgieten maar ook rapid manufacturing methodes kunnen hiervoor geschikt zijn.

Grote series

Wilt u grotere series spuitgieten dan beschikken we over een groot netwerk aan zowel Nederlandse als buitenlandse spuitgieters en andere productiepartijen waar we uw productievraag goed neer kunnen leggen en wanneer gewenst kunnen begeleiden.

Assembly

Bestaat het product uit meerder onderdelen en moeten ze geassembleerd worden, moeten ze gelakt/bedrukt worden of moeten er nog andere onderdelen gesourced en bijgevoegd worden dan kunnen we dit voor u oppakken.

Door onze flexibiliteit en kennis op het gebied van kunststoffen en de verwerking daarvan kunnen we uw eisen en wensen snel en professioneel vertalen in de voor u meest passende productiemethode. We kunnen alle gangbare rapid-prototypemethodes inzetten en kunnen kunststof spuitgieten zelfs in enkelstuks.

Ideeën fase

Elk nieuw product of project begint met een goed idee. Hierin kunnen we met u mee denken en tevens al voorzien van goed advies voor het gehele verdere traject. Hoe eerder we in een project betrokken worden hoe beter het eindresultaat zal worden en hoe beter we kunnen sturen naar een bepaalde vorm van productie en mate van complexiteit. Het idee is de basis op waar verder gebouwd wordt. Een sterke basis is dus uitermate belangrijk.

Concept fase

Als er duidelijkheid is over wat er ontworpen en/of geproduceerd moet worden dan volgt er een fase waarin het idee verder wordt uitgewerkt in één of meerdere concepten. Dit gebeurd doormiddel van 3D CAD software, schetsen, simpele modelletjes en 3D geprinte modellen. De concepten stellen je in staat om een goed onderbouwde keuze te maken. Aan het eind van deze fase is er al veel duidelijkheid over uiteindelijk vorm en niet onbelangrijk hier kunnen we al iets zeggen over de kostprijs.

Engineering

Tijdens de engineeringfase wordt het concept uitgewerkt in een goed produceerbaar product, of dit nu voor spuitgieten, frezen of 3D printen is. Elk productieproces heeft zijn eigen regels en voorwaarde. Door goed en gestructureerd deze regels toe te passen met kennis en ervaring uit de praktijk kunnen we snel naar een goed doordacht product komen wat produceerbaar is. Het goed uitvoeren van deze fase kan veel geld en tijd schelen aan eventuele matrijswijzigingen.

Implementatie / matrijs fase

Als de 3D tekeningen gereed zijn en besproken met de matrijsmaker dan gaat hij aan de slag om een matrijsontwerp te maken. Deze worden samen met u doorgenomen om er zeker van te zijn dat u krijgt wat u verwacht. Als alles gecontroleerd is dan starten we met de matrijsaanmaak. Wanneer de matrijs gereed is volgen er een of meerder proefspuiting(en). Hierna wordt de matrijs geoptimaliseerd en het proces geperfectioneerd.

Productie fase

Als de proefspuitingen goedgekeurd zijn kunnen we voor u het aantal produceren welke u verlangt. Hierna kan desgewenst nog geassembleerd of nabewerkt worden. Denk hierbij aan lakken of bedrukken. Ook kunnen we additionele onderdelen zoals metaaldelen/schroeven aanbieden of bij assembleren. Ook een combinatie van verschillende productiemethodes is mogelijk.

Moulding

Na productie en assemblage zijn we nog niet klaar. We verpakken alles en verzorgen aflevering tot aan de deur. Zo kunnen we u geheel ontzorgen van idee tot aan levering.

Door ons brede netwerk van verschillende rapid-prototypers en spuitgieters in binnen- en buitenland kunnen we tegen zeer aantrekkelijke prijzen uw productie verzorgen van idee tot aan levering aan de deur. We zoeken samen met u de beste weg.